Lundebybunad

Bunader og festdrakter er en fin måte å bevare mønstre, teknikker og broderier fra de gamle folkedraktene. Denne bunaden er delvis komponert av bundadskaperen og kunstmaleren Alf Lundby. Den første versjonen var laget til hans venninne, til hennes 50-års dag. Han lot seg inspirere av flere kilder og resultatet så dagens lys rundt 1930. Bunaden ble så populær at det raskt ble laget flere. Hvorvidt Alf Lundby selv ønsket å lansere dette som en egen bunad vet vi ikke, men hans navn er knyttet til denne bunaden.

Inspirasjonen til Lundby bunaden

Alf Lundby hentet inspirasjonen for bunaden fra de kjente folkedraktene på Østlandsområdet. Utformingen av livkjolen er løst basert på flere forskjellige folkedrakter på Østlandet, fra 1800-tallet. Selve livet er brodert med et stilisert blomstermotiv. Slike motiver var vanlig på folkedraktene i Gudbrandsdalen mot slutten av 1700-tallet.

Bunaden ble opprinnelig laget i blått eller svart ullstoff. Dette var stoffer som var vanskelig tilgjengelig under andre verdenskrig. Nordmenn ønsket å bevare draktene og bunadene, og søkte etter alternativer. Valget falt på ufarget hvitt ullstoff. Under krigen og i en periode etter krigen, ble derfor mange bunader sydd i hvitt. Etterhvert ble svart og blått ullstoff tilgjengelig, og svært mange valgte å beholde de opprinnelige fargene. Samtidig ble det åpnet for at man kan velge fritt mellom svart, blått og hvitt.

Blått er den fargen som er mest populær for tiden, men også svart og hvitt er populære fargevalg.

Hvorfor ble akkurat denne designen en Solør-Odal og Oppland bunad?

Inspirasjonen til denne bunaden er hentet fra et større område på Østlandet og så satt sammen av en kunstmaler. Bunaden har derfor ingen spesiell tilknytning til Solør-Odal eller Oppland, men mange av de som bor i dette området har falt for utformingen. Barn ønsker gjerne samme festdrakt som sine foreldre, og på denne måten får festdrakten et fotfeste i området.

I dag regnes Lundbybunaden for en Solør-Odal og Oppland bunad ettersom svært mange i dette området velger denne drakten.

Bunaden:

Livet:

Det er i dag 3 fargevalg: svart, blått eller hvitt. Livet skal være ettersittende, og lukkes med skjulte hekter fremme. Broderier på livet er rokokkoinspirert med et stilisert blomstermotiv. Motivet broderes i lyserødt, grønt og gult. En hvit Lundbybunad har litt andre nyanser på broderiet enn drakter i svart eller blått.

Stakken:

Stakken har folder, med en bred midtfold foran og motfolder på siden og bak. Nederst på stakken har den samme broderi som på livet, men har også et ekstra gittermotiv. Gittermotivet danner en bølgete bord nederst på stakken.

Skjorte

Bunaden har ingen egen skjorte, og derfor står man fritt til å finne den skjorten man foretrekker. Mange velger å bruke en tradisjonell bunadsskjorte, med nuperreller. Denne er også gjerne rynket i halsåpningen og ikke knapper hele veien ned. Ønsker man å bruke en annen hvit skjorte er dette også mulig.
Til den hvite drakten brukes det gjerne en ecrufarget skjorte. Her er det smak og behag som avgjør.

Hodeplagg

Det er laget en lue som kan brukes med drakten. Selve luen har et halvmåneformet bakstykke, rynket med løpegang. Pannestykket er glatt og luen er brodert med samme broderi som i livkjolen. Et annet vanlig hodeplagg er å bruke en hårbøyle med samme broderier og farger som bunaden.

Lomme / Veske

Lundbybunaden har en løslomme med en lås i messing eller sølv. Selve fasongen er inspirert av fra Gudbrandsdalen, og broderiet er det samme som på livkjolen.

Strømper og sko

Den lange stakken dekker strømpene, så det er ikke utarbeidet egne strømper til denne bunaden. Det er anbefalt å bruke strømper i samme farge som stakken. Det er ingen spesielle sko som hører til. Man kan velge å bruke bunadsko, men også velge å bruke andre sko.

Cape og sjal

Opprinnelig var det ikke inkludert en cape til bunaden, men i dag kan man få kjøpt dette til. En slik cape kan være lurt å investere i med tanke på kalde norske somre.
Noen forhandlere kan også tilby sjal til denne bunaden. Både en cape og et sjal har samme broderier og farger som selve bunaden.

Du kan få kjøpt cape til Lundebybunad ved å klikke her.

Sølv og smykker til Lundbybunad

Det peneste er å bruke bunadssølv. Dette gjør bunaden mer passende for 17.mai og lignende høytider.  Til denne bunaden står du forholdsvis fritt og kan velge fra et stort utvalg forskjellige søljer.

Når det er sagt, er det vanligste at man bruker søljer i blankt sølv, oksidert sølv eller messing. Det er ikke pent å blande flere stiler, så velg en stil og en farge for alt sølvet. Hvor mye sølv og pynt du vil legge til, er helt avhengig av din personlig stil. De aller fleste velger å minimum ha:

  • En brystsølje
  • Veskelås
  • Mansjettknapper

Brystsøljen finnes også i modeller med gullfargede blader, som kan brukes til denne vakre bunaden. Til den hvite lundebybunad kan man bruke søljer og bunadssølv med litt gullfarge. Ønsker du å tilføre mer sølv, har du muligheten til å legge til:

Bunadssølv går gjerne i arv og bruk gjerne arvesølv sammen med Lundeby bunaden.

Se gjerne Lundebybunaden vår ved å klikke her.